Home Wiadomości Kto potrzebuje polifenoli?

Kto potrzebuje polifenoli?

Co to są te słynne polifenole?

Polifenole to związki znajdujące się naturalnie w roślinach i owocach. Są barwnikami, mają też wpływ na smak roślin. Dzięki cierpkiemu i gorzkiemu smakowi, które nadają im polifenole, rośliny są mniej smacznym kąskiem dla bakterii, grzybów czy owadów. Pełnią więc funkcję ochronną.

A co konkretnie te polifenole mogą „robić” w organizmie człowieka?

Polifenole to związki „wymiatające” wolne rodniki, czyli antyoksydanty. Antyoksydanty mają działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, zmniejszają ryzyko nowotworzenia.

A jaki jest związek polifenoli z lipoproteinami wysokiej gęstości, czyli HDL?

Lipoproteiny wysokiej gęstości to cząstki odpowiadające za tzw. odwrotny transport cholesterolu. Przenoszą go ze ścian tętnic do wątroby. Im więcej go zabiorą, tym lepiej. Będzie mniej budulca do tworzenia blaszek miażdżycowych. Potencjał HDL do działania przeciwmiażdżycowego jest tym większy, im bardziej wzbogacone są w polifenole zjedzone z warzywami i owocami. To wiedza dobrze znana biochemikom. To jeden z mechanizmów przeciwmiażdżycowego działania polifenoli.

Czy polifenole to jednolita pod względem chemicznym grupa?

Nie. Do grupy polifenoli zaliczamy: stilbeny, flawonoidy, lignany, kwasy fenolowe. Flawonoidy nie są jednolitą grupą, należą do nich: katechiny, antocyjany, flawony, izoflawony, flawanony, flawanole. 

A skąd wiemy o istnieniu polifenoli?

Intuicyjnie nasze babcie musiały wiedzieć, że warzywa i owoce obfitują w ważne dla zdrowia związki, bo któż jak nie one namawiały i namawiają nas do zjadania różnego rodzaju surówek i sałatek. A my dzisiaj udowadniamy obecność polifenoli w produktach żywnościowych wyrafinowanymi metodami.

Jakie to metody?

To metody analityczne. Dwie najczęściej stosowane to spektroskopia jądrowego rezonansu magnetycznego oraz spektrometria mas. To dzięki nim można określić dokładny skład badanej próbki żywności, również zawartość polifenoli. 

Gdzie znajdują się polifenole? 

W owocach i warzywach. Najwięcej w tych o najciemniejszych barwach. Ale nie są ich pozbawione takie warzywa jak chociażby cebula.

Czy można zastąpić chemioterapię nowotworów spożywaniem polifenoli, skoro mają działanie przeciwnowotworowe?

Nie, nie i jeszcze raz nie!!!

Spożywanie warzyw i owoców bogatych w te drogocenne związki zmniejsza ryzyko nowotworzenia, ale w przypadku stwierdzenia choroby nowotworowej należy poddać się leczeniu zleconemu przez prowadzącego onkologa, zgodnemu z zasadami medycy opartej na faktach. Tylko takie postępowanie jest najlepsze dla wyzdrowienia. To tak jak w przypadku złamania kości. Dobre obuwie zmniejsza ryzyko upadku czy urazu, ale w przypadku złamania żadne trampki nie spowodują zespolenia kości. Konieczna jest specjalistyczna pomoc ortopedy.


Autor: dr n.med. Anna Słowikowska, kardiolog, autorka książki i edukacyjnego fanpejdża
https://atspublishing.com/
https://www.facebook.com/sercewdobrymstylu

Pokaż więcej powiązanych artykułów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź także

Kołatanie serca – czy to może być oznaka miłości?

Czternasty lutego, czyli światowe święto zakochanych – dzień, w którym wiele osób celebruj…