Home Nadciśnienie Porady Dieta, udar mózgu i zwierzęta

Dieta, udar mózgu i zwierzęta

Od czasu funkcjonowania portalu Akademia Pacjenta staramy się zwrócić uwagę naszych Czytelników, że na stan naszego zdrowia wpływ ma w dużym stopniu nasz styl życia. Leczenie chorób zatem to nie porzucenie tzw. medycyny akademickiej, a dołączenie do niej rozsądnych zmian stylu życia. Naprawdę czas na to, abyśmy skupiali się na profilaktyce, i tej pierwotnej i tej wtórnej, a nie tylko na doraźnym rozwiązywaniu problemów zdrowotnych.

W tym wpisie chcemy Państwu przedstawić informacje na temat związku diety z ryzykiem udaru niedokrwiennego mózgu. Co prawda odnosi się ono do populacji Tajwanu, niemniej wynik jest interesujący a wnioski mają zastosowanie wszędzie.

Udar mózgu jest drugą co do częstości przyczyn zgonów w skali świata. Ponadto jest najczęstszą przyczyn niepełnosprawności oraz jest niezależnym czynnikiem ryzyka demencji.

Dane, które poniżej Państwu przedstawimy pochodzą z artykułu “Vegetarian diet and incidence of total, ischemic, and hemorrhagic stroke in 2 cohorts in Taiwan” opublikowanego w czasopiśmie “Neurology” pod koniec lutego 2020.

Uczestnikami badania były 8302 osoby objęte obserwacją kliniczną w 2005 roku oraz 5050 osób objętych obserwacją w latach 2007 – 2009. Pacjenci objęci byli nadzorem do roku 2014.

Kwestię stosowanej przez pacjentów diety (co zawsze jest mankamentem podobnych analiz) oceniano na podstawie przygotowanych kwestionariuszy. Analizę dotyczącą czynników ryzyka oraz chorobowości pacjentów oparto o dane pochodzące z narodowego rejestru ubezpieczenia. Dodatkowo w pierwszej grupie wyodrębniono podgrupę, u której oznaczano dodatkowo poziom homocysteiny, witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Same analizy statystyczne wykonano z uwzględnieniem płci, wykształcenia, palenia tytoniu, ilości spożywanego alkoholu, poziomu aktywności fizycznej, występowania nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, zaburzeń lipidowych, choroby niedokrwiennej serca oraz masy ciała.

U wegetarian stwierdzono niższy poziom witaminy B12 natomiast wyższy poziom kwasu foliowego oraz homocysteiny. I jak zapewne domyślacie się Państwo w przypadku wegetarian całkowite ryzyko wystąpienia udaru było dwukrotnie niższe w porównaniu do nie-wegetarian. Czynnikami najsilniej modyfikującymi całkowite ryzyko udaru w obu grupach pacjentów było palenie tytoniu, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca.

Należy pamiętać, że to właśnie nadciśnienie tętnicze jest samo w sobie najważniejszym czynnikiem ryzyka udaru niedokrwiennego oraz udaru krwotocznego. Tymczasem w omawianej analizie, podobnie w innych publikacjach potwierdzono korzystny wpływ diety wegetariańskiej na ciśnienie tętnicze. Dodatkowo w analizowanych grupach poziom cholesterolu LDL był niższy (115 mg/dl vs. 129 mg/dl). Jak przypominają autorzy analizy 10% obniżenie poziomu cholesterolu LDL przekłada się na 13% obniżenie ryzyka udaru niedokrwiennego.

Cóż. Dysponujemy kolejnym dowodem potwierdzającym olbrzymią rolę jaką ma nasza dieta dla zdrowia. Wybory żywieniowe, podobnie jak generalnie styl życia to wybór każdego z Was i to Wy bezpośrednio będziecie ponosić za to odpowiedzialność. Warto przy tej okazji wskazać na dodatkowy element związany z dietą bezmięsną lub ograniczeniem ilości mięsa w diecie – to aspekt ekologiczny, na co zwracaliśmy Państwa uwagę polecając film “Food choices”.

Pokaż więcej powiązanych artykułów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź także

Oneironautyka a zdrowie

Pamiętam jak wiele lat temu chyba jeszcze w XX wieku, natknąłem się na intrygująco brzmiąc…