Home Nadciśnienie Porady Kawa a nadciśnienie i zawał.

Kawa a nadciśnienie i zawał.

Wielu pacjentów pyta czy picie kawy po zawale jest bezpieczne.

Potocznie wiele osób kojarzy właśnie picie z kawy z czymś niezdrowym. Jeśli poprosimy o opisanie zachowania skojarzonego z czymś szkodliwym to wyobrażamy sobie kogoś pijącego kawę oraz palącego papierosa. Ale czy naprawdę kawa jest szkodliwa?

Zanim odpowiemy na pytanie to krótka historia kawy. Ziarna kawy zostały odkryte w XI wieku w Etiopii, a znane były tam wiele set lat przed naszą erą. Potem intensywnie były rozpowszechniane na półwyspie arabskim a w XVI wieku stały się elementem kuchni dworu w Istanbule. Do Europy kawa dotarła poprzez kupców weneckich w XVII wieku. W 1696 roku został otwarty pierwszy sklep z kawą w Nowym Jorku. Pierwsze wzmianki na temat kawy w Polsce z kolei sięgają XVII wieku.

Ok, wróćmy do pytania. Czy kawa jest szkodliwa dla serca.

Jeśli sięgniemy do wyników badań dotyczących związku picia kawy u osób zdrowych okazuje się, że w badaniach populacyjnych picie kawy jest odwrotnie związane z ogólną śmiertelnością oraz chorobami układu krążenia, cukrzycą (poprawia insulinowrażliwość tkanek), ryzykiem zapadnięcia na grypę czy zapalenie płuc (obniża stężenie czynników prozapalnych). Z kolei nie wykazano w tym samym badaniu takiego związku z chorobami nowotworowymi.

Generalnie w przypadku kawy pokutuje pewien mit o jej szkodliwości. Potocznie wiele osób wyobraża sobie zawałowca jako osobę, która wcześniej paliła papierosy i piła kawę, mocną kawę. Jednak, to właśnie papierosy podnoszą ryzyko zawału serca najbardziej, a osoby takie w ogóle piją mało płynów w ciągu doby. Dla nich często kilka filiżanek kawy to jedyny płyn – taki niedobór płynów w organizmie jest szkodliwy i sprzyja skokom ciśnienia tętniczego, które same przez siebie, zwiększają ryzyko pęknięcia blaszki miażdżycowej w tętnicy wieńcowej.

Podsumowując krótko – jeśli jesteś po zawale serca, filiżanka kawy nie jest niczym groźnym. Chyba, że kawa ewidentnie podrażnia Ci żołądek – wówczas nie ma sensu jej picie tylko dla smaku. Prawidłowa praca żołądka i przewodu pokarmowego jest istotna dla wchłaniania leków.

Pokaż więcej powiązanych artykułów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź także

Triglicerydy – czy mamy je „leczyć”

Przyczynkiem do wpisu na ten temat jest jedna z wizyt z ostatniego tygodnia. Młody człowie…